Friday, March 1, 2013

Analyse: Chavez de kanker zet Venezuela op zwartwerk stemming voet - Reuters

Een voorstander van Venezolaanse President Hugo Chavez kan maximaal een portret van hem tijdens het bijwonen van een rally in Caracas, 27 februari 2013.

CARACAS (Reuters) - leiders van de oppositie plot strategie achter gesloten deuren. De regering vermoedelijke kandidaat blitzes de ether. Affiches gips muren.

Hugo Chavez is nog steeds voorzitter maar Venezuela voelt als een natie richting snel een verkiezing voor zijn opvolger.

Een nieuwe stemming zou worden genoemd als de socialistische leider mislukt om te herstellen van kanker of bestuur van het ziekenhuis kan niet worden voortgezet. Afgezien van een reeks van foto's, heeft hij niet geweest gezien of gehoord in bijna drie maanden geruchten dat hij dicht bij dood paaien.

Het is dus niet verwonderlijk dat beide zijden van Venezuela de bittere politieke scheidslijn, terwijl openlijk een volledige herstel, toewensen Chavez ook koortsachtig bereiden zich voor op een module-campagne.

"Een presidentsverkiezingen heeft echter niet geroepen maar je moet worden voorbereid en wij zijn bereid," zei Henrique Capriles, de meest waarschijnlijke oppositiekandidaat.

Chavez Capriles sloeg toen hij won de herverkiezing in oktober, maar de oppositieleider heeft twee voormalige vice-voorzitters in regionale stemmen versloeg en zou waarschijnlijk gezicht de huidige vice president, Nicolas Maduro, als Chavez sterft of naar beneden stappen.

Het was Chavez, 58, zelf die van soorten in de race om te slagen hem terug in December de eerste pistool afgevuurd.

In een emotionele toespraak tot de natie voordat post voor chirurgie in Cuba - zijn laatste publieke toespraak in feite - verwelkomt de Voorzitter dat hij zijn kanker niet kan verslaan.

In dat geval moeten Venezolanen zich houden aan de Grondwet en houd een verkiezing, zei hij, kiezers terug Maduro, een protegé en loyalistische wie Chavez weergaven als de beste gekwalificeerd te zijn zelfbenoemde revolutie blijven aandringen.

Hoewel ontbreekt Chavez de charisma, heeft Maduro uiteengezet te kopiëren zijn stijl en lingo. Hij verschijnt dagelijks op televisie harangue tegenstanders en openbare werken, inhuldigen hulde aan zijn baas bij elke beurt.

"Wij allen voelen als kinderen van onze commandant-president Hugo Chavez. We willen zijn als Chavez, zijn wij alle Chavez,"zei hij in een typisch adres, toezicht op een hand-out van TV decoders in een sloppenwijk van Caracas.

Hoewel Maduro en andere senior Bondgenoten dat Chavez heeft nog steeds de leiding aandringen, ze ook toegeven dat hij vecht voor zijn leven en socialistische partij bronnen bevestigen de voorbereidingen zijn aan de gang voor een mogelijke stemming.

Bezorgd over wordt gevangen door verrassing en niet genoeg tijd om campagne, leiders van de oppositie democratische eenheid coalitie begon ook discrete vergaderingen deze week te bespreken strategie en beginnen met het kiezen van een consensus kandidaat.

De centristische Capriles oogstte een vrij indrukwekkende 44 procent van de stemmen in zijn verlies aan Chavez - het grootste deel van de oppositie tegen de president, die sinds 1999 van kracht.

Terwijl de sportief, 40-jaar-oude staat gouverneur is de keuze voor de hand liggende oppositie, er zijn mutterings van ontevredenheid van een aantal van de partijen in de coalitie, die voelt dat hij verdrongen hen terzijde tijdens de laatste campagne.

Een langdurige of ongepaste worsteling tussen Capriles en andere kandidaat-landen kan beschadigen door de kiezers van de divisies die terug de oppositie in het verleden gehouden te herinneren.

"Het zou zelfmoord" zei niet te kiezen Capriles, Henri Falcon, een van de drie presidenten van de oppositie. Capriles steunde hij deze maand ondanks wordt gezien door sommigen als een mogelijke rivaal.

Tekenen van onenigheid binnen de fragiele oppositie coalitie, en de discussie over een mogelijke verkiezing geweest voedergewassen voor de regering woeste dagelijkse verbale aanvallen.

"Ze zijn geobsedeerd... ijlen," spotte Diosdado Cabello, een voormalige leger buddy van Chavez die leidt van de nationale Assemblée.

"De president's hier, bestuur... en ze zijn wanhopig op zoek naar kandidaten.... Ze verloor niet een verkiezing slecht op 7 oktober? "En niet eens genoemd 16 December!" zei hij, verwijzend naar Capriles verlies voor Chavez, en vervolgens de oppositie het dorsen gouverneur verkiezingen.

Nu, Maduro kijkt favoriet te verslaan Capriles, gezien het feit dat de vice president zou worden beschouwd als de gezalfde erfgenaam en een voortzetting van de "Chavismo" in een zeer emotionele sfeer die Chavez de of overlijden omringen zou.

Lokale enquêteurs Hinterlaces zei dat Maduro had 50 procent van de kiezer bedoelingen tegenover 36 voor Capriles, als een stemming nu werden gehouden.

Een scherp waarnemer van de Latijns-Amerikaanse linkse politiek zei het waarschijnlijk overleven van "Chavismo" na Chavez bleek net wat een uniek fenomeen zijn persoonlijkheid-gedreven en olie-gefinancierd bewind was.

"De dood van de sterke man zal versterken het verkeer en het regime," zei Joaquin Villalobos, een vroegere marxistische guerrilla-leider in El Salvador, die nu een consultant en frequente criticus van links, in een kolom voor Spanje's El Pais krant.

Hij prognose Chavez de ondergang zou roer de quasi dezelfde ijver als die van Argentijnse radicale Ernesto 'Che' Guevara.

"Links heeft geen andere heilige die zo veel controles voor zo veel mensen heeft weggegeven. Zijn voortijdige dood zal helpen (zijn beweging) overleven de gevolgen van zijn inefficiënt regering "toegevoegd Villalobos, verbazen over Chavez de 2012 win ondanks een overvloed aan problemen zoals hoge inflatie en criminaliteit.

Dit jaar, zou dezelfde problemen - van kuilen tot elektriciteit tekorten die vele Venezolanen beschamend voor deze resource-rijke natie overwegen - figuur prominent in een verkiezingscampagne, als zou een lastige economische achtergrond.

Maduro heeft al geduwd door een impopulaire devaluatie van de munt lokale bolivar, "frontloading" elke politieke hit, maar verder inflatoire druk zou kunnen kwetsen de regering gaan vooruit.

Wat meer is, betwijfel de meeste economen dat de regering zal het bereiken van de doelstelling groei van 5 procent dit jaar, zoals de rekeningen komen voor haar zware uitgaven voor vorig jaar verkiezingen.

"Er kan wel een hogere correlatie tussen kiezers steun en economische prestaties, dat was niet duidelijk in de afgelopen verkiezingscycli als gevolg van de cultus van de persoonlijkheid van President Chavez en de eeuwige hoop van het recht op uitkeringen," zei New York gebaseerde Jeffries analist Siobhan Morden.

Link: Flat-Out False: berichten in de Media van de gezondheid van Married...

No comments:

Post a Comment