Wednesday, March 13, 2013

Bijwerkingen: De slechte, slechte kant van feel-good drugs

Emily Taylor is depressief. "Het is als deze giftige mist bank rollen in op mijn hoofd," vertelt ze haar psychiater. In de bijwerkingen, Steven Soderberghs kunstig koele, treffend klinische thriller, is een lijn die terugkomen zal op achtervolgen haar.

Rooney Mara - het meisje uit The Girl met the Dragon Tattoo, minus de piercings, cyber-craft en houding - is Emily, in haar late 20s, wonen en werken in New York. Haar echtgenoot, Martin (een unshowy Channing Tatum), heeft zojuist uit de gevangenis, waar hij geweest tijd op een voorkennis overtuiging serveren heeft. En Jude Law, maken van de rondes van een ziekenhuis psychiatrische ward, the shrink, Jonathan Banks.

Een avond, slechts enkele dagen nadat Martin de release, Emily beklimmingen in haar auto en het voet neer op de versneller, rechtstreeks in een muur geweren. In het ziekenhuis, banken onderzoekt de mishandelde en gekneusd Emily, neemt haar op als een patiënt, en, Nou, de rest is lastig - een strak opgerolde psychologische thriller die James M. Cain trots zou maken.

Bijwerkingen, zoals de titel al suggereert, is een film over de cultuur van farmaceutische wondermiddel-stemming liften, antidepressiva, op één niveau SSRI's, SNRIs, Bupropion, trazodon, Mirtazapine - drugs, die als banken verklaart, "helpen stoppen met de hersenen van het vertellen je verdrietig."

Maar wat doen die medicijnen? Hebben zij andere, minder gunstige gevolgen? Zelfmoordideatie? Parasomnia, slaapstoornissen?

Bijwerkingen, kille en noirish, en een sluwe prestaties van Catherine Zeta-Jones als therapeut die met Emily eerder in haar volwassenheid werkte, trots is, Soderbergh zegt, zijn zwanenzang. De productieve filmmaker (26 films sinds zijn debuut van 1996, seks, leugens en videoband) heeft aangekondigd dat bij 50, hij gaat met pensioen. Hij zal verf. Misschien zal hij doen TV. En misschien, één dag, hij zal terug. (Hij heeft wel een HBO film, achter de kandelaar, met Michael Douglas-Liberace, nog steeds komen.)

Maar bijwerkingen is niet een slechte manier om te buigen uit. Mara, petite en schichtig, heeft een blik in haar ogen dat is moeilijk te lezen - dat, natuurlijk is, precies goed voor een vrouw die lijkt te bewegen met een wolk van hopeloosheid en somberheid over haar hoofd.

Law's Jonathan Banks, een arts met een goed bed manier, heeft zijn eigen ellende - een vrouw zonder een baan, een jonge zoon, een hypotheek. Toen hij vroeg is te raadplegen over een programma voor het testen van een nieuw geneesmiddel, een antidepressivum, gaat hij voor het geld. De professionele compromissen don't stop er niet.

Soderbergh, die altijd heeft geschoten zijn eigen films - met behulp van de nom de cinematograaf Peter Andrews - gegrondvest bijwerkingen met een scherpe blik, de keurig ingelijste scènes, de architectuur en stedelijke rasters zijn tekens boksen. Maar hoewel de oppervlakken schoon en helder (schoon met uitzondering van dat parcours van bloed op de vloer van een appartement) zijn, is er genoeg van donkere, duistere zaken gaan op onder.

Neem contact op met Steven Rea op 215-854-5629 of srea@phillynews.com. Lezen zijn blog, "Op films Online," op www.philly.com/onmovies.

More Info: Doen te veel voor onze kinderen?

No comments:

Post a Comment