Tuesday, March 19, 2013

Orale oestrogeen hormoontherapie gekoppeld aan verhoogd risico van galblaas... - Science Daily (persmededeling)

18 Maart 2013 — Orale oestrogeentherapie voor menopauze vrouwen is geassocieerd met een verhoogd risico van galblaas chirurgie, volgens een grootschalige studie van meer dan 70 000 vrouwen in Frankrijk gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal)

Galsteen ziekte is gebruikelijk in de ontwikkelde landen, en vrouwen ouder dan 50 lopen het grootste risico. Andere risicofactoren omvatten obesitas, diabetes, hoge cholesterol, slechte voeding en hebben bevallen van twee of meer kinderen.

Een grote studie van 70 928 menopauze vrouwen in Frankrijk tussen 1992 en 2008 gekeken of hormoontherapie verhoogd het risico van galblaas chirurgie (cholecystectomie) voor complicaties van galstenen. In Frankrijk, is hormonale therapie meestal topisch in plaats van oraal toegediend. Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk voorkeur mondelinge hormoon therapie.

"In deze grote Franse prospectieve cohortstudie, vonden we dat het risico van cholecystectomie werd verhoogd onder vrouwen die zijn blootgesteld aan orale oestrogeen regimenten voor menopauze hormoontherapie, met name mondelinge regimes zonder progestageen," schrijft Dr. Antoine Racine, Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) en Université Paris Sud, met medeauteurs. "Andere soorten menopauze hormoontherapie waren niet geassocieerd met een verhoogd risico van cholecystectomie."

"Galsteen gecompliceerde ziekte moet worden toegevoegd aan de lijst met potentiële ongewenste voorvallen bij afweging van de voordelen en risico's verbonden aan menopauze hormoontherapie," besluiten de auteurs.

In een verwante commentaar, dr Bette Liu, Faculteit Geneeskunde, Universiteit van New South Wales, Sydney, Australië, schrijft dat de bevindingen van deze studie huidige aanbevelingen steunen voor het minimaliseren van doses en duur van hormoontherapie voor symptomen van de menopauze. Als hormoontherapie nodig wordt geacht, kunnen transdermaal formuleringen (zoals patches of gels) echter minder bijwerkingen dan mondelinge formuleringen hebben.

'Helaas zijn er geen grote klinische proeven vergelijken transdermaal en mondelinge therapieën en zal waarschijnlijk nooit dergelijke proeven worden uitgevoerd,' schrijft ze. "Bewijs voor aanbevelingen over de beste wijze van hormoon toediening voor individuele vrouwen en voorschrijvers in de gids zal dus worden beperkt tot de groeiende hoeveelheid observationele gegevens. Deze gegevens suggereren dat het algehele profiel van de voordelen en risico's van transdermale menopauze hormoontherapie het een meer aantrekkelijke optie dan mondelinge therapieën maakt."

Het bovenstaande verhaal is herdruk van materialen verstrekt door Canadian Medical Association Journal, via EurekAlert!, de dienst van AAAS.

Opmerking: Materialen kunnen worden bewerkt voor inhoud en lengte. Voor meer informatie, neem contact op met de bron aangehaald.

Ontkenning: Dit artikel is niet bedoeld om medisch advies, diagnose of behandeling. Standpunten hier weerspiegelen niet noodzakelijk die van Science Daily of haar personeel.

No comments:

Post a Comment