Wednesday, March 13, 2013

Risico op kanker uit Fukushima kerncentrale ramp "heel klein," zegt wereld... - CBS Nieuws

LONDONPeople blootgesteld aan de hoogste doseringen van straling tijdens de Japanse Fukushima kerncentrale ramp in 2011 wellicht een iets hoger risico van kanker maar zo klein dat het waarschijnlijk zal niet waarneembaar, zei de World Health Organization in een rapport vrijgegeven donderdag.

Een groep van deskundigen bijeengeroepen door het Bureau beoordeeld het risico van verschillende soorten kanker gebaseerd op schattingen van hoeveel straling mensen bij het epicentrum van de nucleaire ramp ontvangen, namelijk die direct onder de pluimen van straling in de meest getroffen gemeenschappen in Fukushima, een landelijk landbouw gebied ongeveer 150 mijl ten noorden van Tokio (240 kilometer).

Sommige 110.000 mensen rond de Fukushima Dai-ichi nucleaire fabriek werden geëvacueerd na de massieve aardbeving en tsunami op 11 maart 2011 knock-out van de plant macht en koelsystemen, waardoor meltdowns in drie reactoren en spuwen straling in de omringende lucht, bodem en water.

In het nieuwe rapport verscheen de hoogste stijgingen in risico voor mensen blootgesteld als zuigelingen aan straling in de zwaarst getroffen gebieden. Normaal gesproken is het leven risico om kanker van een orgaan in Japan ongeveer 41 procent voor mannen en 29 procent voor vrouwen. Het nieuwe rapport zei dat de straling van Fukushima voor zuigelingen in de zwaarst blootgestelde gebieden, ongeveer 1 procentpunt aan de nummers toevoegen zou.

"Dit zijn vrij kleine evenredig toeneemt," zei Richard Wakeford van de Universiteit van Manchester, een van de auteurs van het verslag.

'Het extra risico is vrij klein en zal waarschijnlijk worden verborgen door het lawaai van andere (kanker) risico's zoals levensstijl keuzes en statistische schommelingen,' zei hij. "Het is belangrijker om niet te beginnen met roken dan was ik in Fukushima."

Deskundigen waren met name bezorgd over een piek in de schildklierkanker, aangezien jodium uitgebracht in nucleaire ongevallen wordt geabsorbeerd door de schildklier, vooral bij kinderen. Na de ramp in Tsjernobyl, ongeveer 6.000 kinderen blootgesteld aan straling later ontwikkelde schildklierkanker omdat veel verontreinigde melk dronk na het ongeval.

DIE geschat dat vrouwen blootgesteld als zuigelingen aan de meeste straling na het ongeval Fukushima een 70 procent hogere kans op het krijgen van schildklierkanker in hun leven zou hebben. Maar schildklierkanker is uiterst zeldzaam, een van de meest behandelbare kanker toen vroeg gevangen, en het risico van de normale levensduur van de ontwikkeling van het is ongeveer 0,75 procent. Dat risico zou de helft van één procentpunt hoger voor vrouwen die kreeg de hoogste stralingsdoses als zuigelingen.

Voor mensen buiten het meest direct getroffen gebieden van Fukushima zei Wakeford het geraamde risico van de straling dramatisch gedaald. "De risico's voor iedereen anders waren gewoon infinitesimale."

David Brenner van Columbia University in New York, een expert op straling geïnduceerde kankers, zei dat hoewel het risico voor individuen klein buiten is het meest sterk blootgesteld gebieden, bepaalde kankers kunnen nog steeds resulteren, ten minste in theorie. Maar ze zou ook zeldzaam om te worden in algemene tarieven van kanker worden opgespoord, hij zei.

Brenner zei de numerieke risico ramingen in de WHO verslag waren niet verrassend. Hij zei ook dat zij moeten onnauwkeurig worden beschouwd vanwege de moeilijkheid bij het bepalen van risico's van lage doses straling. Hij was niet verbonden met de WHO-verslag.

"Op basis van de stralingsdoses mensen hebben ontvangen, er is geen reden om te denken zou er een toename van kanker in de komende 50 jaar," zei Wade Allison, een emeritus hoogleraar in de natuurkunde aan de Universiteit van Oxford, die niet is verbonden met de WHO-verslag. "De zeer kleine toename van kanker betekent dat het is zelfs minder dan het risico van overschrijding van de weg," zei hij.

DIE erkend in haar verslag dat het zich op bepaalde veronderstellingen die kunnen hebben geleid tot een overschatting van de stralingsdosis in de algemene bevolking.

Gerry Thomas, een professor van moleculaire pathologie aan het Imperial College London, beschuldigde de WHO van hyping het risico op kanker.

"Het is begrijpelijk dat die wil om het zekere voor het onzekere voorzichtigheid, maar vertellen dat de Japanners over een nauwelijks aanzienlijke persoonlijke risico's niet nuttig kan zijn," zei ze.

Thomas gezegd het WHO-verslag gebruikt opgeblazen schattingen van stralingsdoses en niet naar behoren rekening worden gehouden met Japan's snelle evacuatie van mensen uit Fukushima.

"Dit zal brandstof angsten in Japan die meer gevaarlijk dan de fysische effecten van straling kunnen zijn," zei ze, overwegende dat mensen die leven onder stress hogere tarieven van hartproblemen, zelfmoord en psychische stoornissen hebben.

In Japan kritiek Norio Kanno, het hoofd van Iitate dorp, in een van de moeilijkste gebieden getroffen door de ramp, hard op het WHO-verslag op Japanse openbare televisiekanaal NHK, beschrijft het als "volstrekt hypothetische."

Veel mensen die in Fukushima blijven nog steeds bang op lange termijn gezondheidsrisico's van de straling, en sommige weigeren te laten hun kinderen spelen buiten of lokaal geteelde eten. Kanno beschuldigd het verslag van het risico op kanker overdrijven en stoken angst onder inwoners.

Link: Watch This: 3-D afdrukken een implanteerbare oor

No comments:

Post a Comment