Tuesday, June 4, 2013

Diabetes Is dat de Vietnam prijs betaalt voor vooruitgang - New York Times

Phu Thi Hong Thuy, een 48-jarige diabetes, moest haar been geamputeerd nadat ze zichzelf op een kast thuis snijden. "Soms voel ik me mijn been jeuk — maar als ik kijk, het is niet daar, ' zei ze.

HO CHI MINH CITY — Hij overleefde de ontbering van het Vietnamese platteland en tientallen jaren van oorlog, maar Pham Van Dang, 70, leggen versuft in zijn ziekenhuisbed, de stronk van zijn vers geamputeerde been genaaid omhoog als de naden van een lederen tas.

Mr. Dang en veel jongere patiënten in de diabetes ward in Nguyen Tri Phuong ziekenhuis zijn slachtoffers van stijgende welvaart, zegt zijn arts.

"Ik zie meer en meer patiënten met diabetes," zei Dr. Tran Quang Khanh, die is hoofd van de Afdeling Endocrinologie, waarvan ward 20 nieuwe patiënten per dag ontvangt.

De precieze redenen voor een piek in de diabetes gevallen zijn moeilijk te pin down — mensen leven langer, voor een — maar artsen in Vietnam zeggen de eerste schuldigen zijn "Verwestersing en urbanisatie."

In een land waar ledematen eens werden verbrijzeld door munitie en landmijnen, behandelen ziekenhuizen in Vietnam een alarmerend aantal van 'diabetes voet,"een infectie die vaak begint als een kleine schrapen maar dan ontwikkelt zich tot een uitzaait wond, omdat de ziekte patiënten desensibiliseren en compromissen van het genezingsproces.

In de meest ernstige gevallen, zijn benen geamputeerd. Als de ledemaat kan worden gespaard, uitvoeren artsen een debridement, een gruwelijke bewerking die meer montage voor de loopgraven van Verdun dan voor een dynamische, moderne metropool Ho Chi Minh City lijkt. De procedure omvat snijden weg rottend vlees en meerdere malen per dag bij Phuong Nguyen Tri en vier andere ziekenhuizen in Ho Chi Minh stad die afdelingen gewijd aan diabetes care hebben wordt uitgevoerd.

Artsen en overheidsambtenaren zeggen geen statistieken beschikbaar over het aantal amputaties gekoppeld aan diabetes in Vietnam zijn, maar Dr. Thy Khue, een baanbrekende diabetes onderzoeker in het land, zegt dat het probleem is "ernstige" en een bepaalde spanning op de gezondheidszorg omdat patiënten met geamputeerd voeten of benen hebben de neiging om te verblijven in ziekenhuizen voor weken. Diabetes voet bestaat in het westen, maar tarieven hoger in Vietnam en andere tropische landen kunnen zijn omdat mensen de neiging om te dragen sandalen buiten en gaan blootsvoets rond het huis, verlaten hun voeten meer vatbaar zijn voor schade, Dr. Khue zei.

Diabetes tarieven zijn stijgende in veel landen, maar het is een bijzonder aangrijpende paradox dat na zoveel jaren van de oorlog in Vietnam, vrede is nu deels ontsierd door de ellende van de stijgende welvaart: verstopt harten, obesitas en diabetes.

Officiële statistieken in Vietnam tonen een duizelingwekkende toename in Type 2 diabetes algemene, de vorm van de ziekte die is gekoppeld aan voeding en levensstijl en in het westen epidemie niveaus, met name onder de zwaarlijvige heeft bereikt.

Van slechts 1 procent van de volwassen Vietnamese bevolking in 1991 — het jaar de eerste landelijke enquête van diabetes werd gedaan in Vietnam — het tarief klom naar 6 procent vorig jaar. En in Ho Chi Minh City, een enquête in 2010 naar schatting dat 1 op de 10 volwassenen de ziekte had.

Dr. Khue zei diabetes was ooit het domein van de zeer rijken. Maar als mensen hebben verplaatst van de rijstvelden in fabrieken en kantoren, haar patiënten vandaag zijn uit alle lagen van het leven.

Jesper Hoiland, senior vice president van Novo Nordisk,'s werelds grootste fabrikant van geneesmiddelen voor de behandeling van de ziekte, zei dat het aantal mensen met diabetes in Vietnam werd verwacht om te klimmen hoger als economie van het land blijft groeien — en meer mensen nemen een moderne, stedelijke levensstijl.

De internationale Diabetes Federatie, een groep die houdt van statistieken op de ziekte, berekent 371 miljoen mensen werden getroffen met diabetes wereldwijd vorig jaar. Vier van de vijf mensen met de ziekte leven in slechte of midden-inkomenslanden landen als Egypte, Guyana of Vietnam, de Federatie zei.

Onder het zwaarst getroffen zijn Pacific Islanders, waar diabetes tarieven kunnen gaan zo hoog als bijna eenderde van de bevolking, zoals het geval is in de kleine Nauru eiland in Micronesië. Arabische landen hebben ook zeer hoge tarieven, volgens de gegevens gepubliceerd door de Federatie. Bijna heeft een kwart van de volwassen bevolking in Saoedi-Arabië diabetes, volgens de gegevens.

Diabetes is van invloed op het vermogen van het lichaam voor het beheer van suiker en voor het regelen van de bloedsuikerspiegel onder controle met oefening, veranderingen in dieet en, uiteindelijk, injecties van insuline kan worden gebracht. Maar de symptomen, die frequente dorst en plassen en verlies van het gewicht omvatten, vaak langzaam, ontwikkelen deskundigen zeggen, en veel mensen hebben de ziekte jarenlang zonder het te weten, met name in landen waar de stelsels voor gezondheidszorg rudimentaire.

De reden voor het verschil in diabetes tarieven onder Naties — en tussen etnische groepen binnen Naties — is gerelateerd aan genetische aanleg, dieet en oefening, of gebrek daaraan, zeggen de deskundigen.

Vanwege verschillende soorten lichaam, de drempel van wat wordt beschouwd als zwaarlijvig is lager in Azië dan in het westen — zwaarlijvige patiënten in Azië kunnen verschijnen alleen mild overgewicht door westerse normen. Maar die nog steeds verklaart niet veel van de gevallen die hij ziet, Dr. Khanh zei.

Tijdens een verslaggever bezoek, werd een 26-jarige vrouw in skinny jeans en een plaid shirt, Lam Loc Mui, gediagnosticeerd met diabetes.

MS. Mui, die werd geboren in de provincies maar werkt als een tandheelkundige assistent in Ho Chi Minh City, is spoor dun met een 27-inch taille.

Dr. Khanh gespeculeerd dat ze zou kunnen vallen in de categorie van wat deskundigen noemen het 'grote afstanden trekkende effect.' MS. Mui werkte op een boerderij toen ze jong was. Nu in de stad loopt ze heel weinig en oefeningen bijna nooit.

Hans Duijf, het hoofd van de operaties voor Novo Nordisk in Thailand, zei sommige patiënten die was opgegroeid in het platteland diabetische geworden na een verhuizing naar een stedelijke omgeving met marginale wijzigingen in hun dieet.

"Als uw lichaam is geprogrammeerd om te leven op zeer weinig voedsel u hebben een veel hogere kans op het krijgen van diabetes met relatief kleine veranderingen in levensstijl," zei hij.

Dr. Khue, de onderzoeker van diabetes, zei dat een andere factor zou kunnen zijn van blootstelling aan chemische stoffen en vervuiling. Niet genoeg studies hebben gedaan in hun effecten, zei ze.

Geen van deze theorieën waren geruststellend om te Phu Thi Hong Thuy, een 48-jarige diabetes die zat in de afdeling luisteren naar een arts bespreken met een verslaggever van de mogelijke oorzaken van haar toestand.

"Ik denk niet dat het was dat ernstige," zei ze. Maar toen ze aankwam in het ziekenhuis, artsen besloten te amputeren.

"Ik ben nog steeds dromen dat ik nog steeds mijn been," zei ze. "Soms voel ik me mijn been jeuk — maar als ik kijk, het is niet daar."

No comments:

Post a Comment