Thursday, April 18, 2013

3 kanker onderzoekers winnen - Albany keer Unie

Drie artsen, wiens baanbrekende onderzoek geholpen ontgrendelen genetische oorzaken en behandelingen voor kanker kregen de 500.000 dollar Albany Medical Center prijs in geneeskunde en biomedisch onderzoek op dinsdag.

Een van de grootste medische prijzen in de VS, de prijs dit jaar eer decennia van werkzaamheden die hebben geleid tot ontwikkeling van een nieuwe generatie van kanker drugs die, in tegenstelling tot chemotherapie, gericht zijn op specifieke genetische defecten die kanker veroorzaken.

Dr. Peter Nowell, van de Universiteit van Pennsylvania, waarvan ontdekking van de "Philadelphia chromosomen" chronische myeloïde leukemie vastgesteld dat genetica zou verantwoordelijk voor kanker.

Dr. Brian Druker van Oregon Health & Science University, wiens werk in een drug genetische behandeling resulteerde voor chronische myeloïde leukemie en andere bloed kanker verwante.

James Barba, president en CEO van Albany Medical Center en voorzitter van het selectiecomité zei, "deze visionaire wetenschappers hebben geavanceerde ons begrip van kanker, enorm verbeterd ons vermogen om deze verwoestende ziekte te behandelen en hoop om zo veel over de hele wereld gegeven."

Sinds de Albany-prijs in 2000, zijn vijf van de ontvangers op gegaan om te winnen van de Nobelprijs. Albany de prijs werd opgericht door de late ontwikkelaar en filantroop Morris (Marty) Silverman ter ere van wetenschappers voor medisch onderzoek van nationaal of internationaal belang. Een gift van $50 miljoen van de Marty en Dorothy Silverman Foundation zal de prijs worden uitgereikt voor 100 jaar toestaan.

Nowell van onderzoek naar leukemie was vier decennia geleden de eerste om te laten zien dat een genetisch defect zou verantwoordelijk voor kanker, en tot vele ontdekkingen in de groei van cellen met betrekking tot kanker en andere aandoeningen leidde.

Later genaamd de Philadelphia chromosoom, werd zijn ontdekking gezien als de "smoking gun" voor een veelbesproken verband tussen kanker en genetica.

Rowley ontdekte vervolgens dat Nowell van Philadelphia chromosoom defect het resultaat van een "translocatie" tussen chromosomen was, waar kleine stukjes van twee chromosomen plaatsen had overgeschakeld.

Dit werk werd gebouwd op door Druker te ontwikkelen een levensreddende behandeling voor chronische myeloïde leukemie die vermijdt te beschadigen gezonde cellen. Die drug, met de naam Glivec, is in 2001 goedgekeurd en heeft bewezen effectief in 10 verwante vormen van kanker.

"Dit soort gerichte therapie is de toekomst van de medicamenteuze therapie van kanker en de toekomst is hier," zei Druker. "Met de technologie hebben we beschikbaar vandaag, wat duurde 40 jaar — de ontdekking van het chromosoom Philadelphia aan de goedkeuring van Glivec — kan gebeuren in een kwestie van maanden. Het is een spannende tijd om te werken op dit gebied."

Link: Dieet vetzuren en Autophagy

No comments:

Post a Comment