Sunday, March 17, 2013

Nieuwere RA Drugs lijken niet te verhogen gordelroos risico - WebMD

DINSDAG, 5 maart (Nieuws HealthDay)--De nieuwste medicijnen gebruikt voor de behandeling van auto-immune ziekten zoals reumatoïde artritis niet lijken te verhogen het risico van ontwikkelingslanden gordelroos, nieuw onderzoek aangeeft.

Is er bezorgdheid dat deze medicijnen, genaamd anti-tumor necrose factor (anti-TNF) drugs, de kans op een infectie gordelroos (ook bekend als herpes zoster) zou kunnen verhogen omdat ze werken door het onderdrukken van een deel van het immune systeem dat ervoor zorgt dat de auto-immune aanval.

"Dit zijn de algemeen gebruikte geneesmiddelen voor mensen met reumatoïde artritis en andere auto-immune ziekten, en de kwestie was al dan niet zij het risico van [gordelroos] is gestegen. Wij vonden dat er is geen verhoogd risico bij het gebruik van deze drugs, die geruststellend was, "aldus studieauteur Dr Kevin Winthrop, universitair hoofddocent van besmettelijke ziekten en de volksgezondheid en preventieve geneeskunde aan de Oregon Health and Science University in Portland.

Resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de 6 maart editie van het Journal van de American Medical Association.

Gordelroos is een grote zorg voor mensen met auto-immune aandoeningen, met name mensen die ouder zijn en meer op het risico voor het ontwikkelen van gordelroos in het algemeen. Gordelroos wordt veroorzaakt wanneer de hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt opnieuw wordt geactiveerd.

De symptomen van gordelroos, zijn echter vaak veel ernstiger dan waterpokken. Het begint meestal met een branderig of tintelend pijn, die wordt gevolgd door de verschijning van vloeistof gevulde blaren, volgens het Amerikaanse National Institutes of Neurological Disorders and Stroke. Gordelroos pijn kan variëren van mild tot zo ernstig zijn dat zelfs de lichtste aanraking intense pijn veroorzaakt.

Mensen die reumatoïde artritis reeds hebben een verhoogd risico van gordelroos, hebben hoewel Winthrop zei dat het is niet echt duidelijk waarom. Dit kan worden veroorzaakt door oudere leeftijd of het wellicht iets te maken met de ziekte zelf.

Reumatoïde artritis en andere auto-immune aandoeningen worden behandeld met veel verschillende medicijnen die helpen het immuunsysteem en, hopelijk, de auto-immune aanval temperen. Corticosteroïden zoals prednison worden vaak de eerste lijn van de behandeling, maar omdat deze medicijnen veel bijwerkingen hebben, het doel is om te worden op de laagst mogelijke dosis of uit hen helemaal.

Twee andere klassen van drugs--de "biologische" anti-TNF drugs en een groep van geneesmiddelen genaamd niet-biologische ziekte-aanpassen anti-rheumatic drugs (DMARDs)--zijn nieuwere medicijnen die kunnen worden gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en andere auto-immune aandoeningen. Voorbeelden van biologics zijn adalimumab (Humira), etanercept (Enbrel) en infliximab (Remicade). Een veelgebruikte DMARD is methotrexaat.

Winthrop en zijn collega's herzien gegevens uit bijna 60.000 mensen met verschillende auto-immune aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, psoriasis, psoriatica en de ziekte van Bechterew. Meer dan 33.000 werden biologische anti-TNF drugsgebruik, en bijna 26.000 waren op DMARDs. De studieperiode liep van 1998 tot en met 2008.

No comments:

Post a Comment