Friday, May 24, 2013

Suikerhoudende dranken kunnen verhogen diabetesrisico op met 22 procent: studie - Reuters

Frisdrank kopjes formaat (L-R) op 32 gram en 64 gram worden weergegeven op een persconferentie in City Hall in New York, 31 mei 2012.

(Reuters) - drinken van enkel een kunt suiker-geregen frisdrank drinken een dag verhoogt het risico van ontwikkelen diabetes door meer dan een vijfde, volgens een grote Europese studie gepubliceerd op woensdag.

Met behulp van gegevens uit 350.000 mensen in acht Europese landen, onderzoekers vond dat elke extra 12 fluid ounce (340 ml) bedienen van suiker gezoet drankje verhoogt het risico van diabetes met 22 procent in vergelijking met het drinken van slechts een kan een maand of minder.

"Gezien de toename van zoete drank consumptie in Europa, duidelijke boodschappen over de ongezonde gevolgen van deze dranken moeten worden gegeven aan de bevolking," zei Dora Romaguera, die leidde met studie met een team aan het Imperial College London.

Een 12-vloeistof-ounce portie is over het equivalent van een normale grootte kan Coca-Cola, Pepsi of andere frisdrank.

De bevindingen echo gelijkaardige conclusies uit onderzoek in de Verenigde Staten, waar verschillende studies hebben aangetoond dat de inname van suiker gezoet dranken is sterk verbonden met hogere lichaamsgewicht en aandoeningen zoals type 2 diabetes.

Type 2-diabetes is een lange termijn aandoening gekenmerkt door insulineresistentie die ongeveer 2,9 miljoen mensen in Groot-Brittannië en, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meer dan 310 miljoen mensen wereldwijd treft.

Romaguera van team wilde om vast te stellen of een verband tussen suikerhoudende dranken en diabetesrisico bestond ook in Europa.

Voor hun studie, ze gebruikt gegevens van 350.000 mensen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Italië, Spanje, Zweden, Frankrijk, Italië, Nederland, die werden ondervraagd over hun dieet, met inbegrip van hoeveel suikerhoudende en kunstmatig gezoete frisdranken en sappen die zij elke dag dronken.

Schrijven in het tijdschrift Diabetologia, aldus de onderzoekers hun studie "bevestigt de associatie tussen verhoogde incidentie van Type 2 diabetes en hoge consumptie van suiker gezoete frisdranken in Europese volwassenen".

Patrick Wolfe, een deskundige van University College London, die niet betrokken bij het onderzoek was, statistieken, zei dat de boodschap van de resultaten was duidelijk.

"De bottom line is dat suikerhoudende frisdranken niet goed voor u zijn - zij geen voedingswaarde hebben en er bewijs is dat het drinken ze elke dag uw relatieve risico voor type 2 diabetes kan verhogen," zei hij in een maild commentaar.

Via: Wonden van de kindertijd: drie afspraken om de genezing van...

No comments:

Post a Comment